EN   HUN
Tisztítási útmutató
Garancia és visszaküldés
Adatvédelmi irányelvek
Szabászati szakkifejezések
FAQ
Tisztítási útmutató
ÖLTÖNYÖK
 
Miért éppen gyapjú?
 
A gyapjú használata évezredes hagyományra tekint vissza, nagyszerűségét azonban nem csak a történelem igazolja. Mindazon felül, hogy természetes, állati eredetű szálasanyag, ezáltal megújuló és biológiailag lebomló, a gyapjú legkiemelkedőbb tulajdonságai az egyedülálló hőtartása, páraáteresztő képessége. Gyakorlatilag vízálló, rendkívül rugalmas és könnyen formázható anyag, a használat során keletkező gyűrődések maguktól kisimulnak. Könnyen szellőzik, így nem őrzi meg a kellemetlen szagokat, ezen felül védelmet nyújt a káros UV sugárzásokkal szemben. A gyapjú elektrosztatikusan nem töltődik, így nem vonzza a port, ezért hipoallergén anyagként tartjuk számon.
A hibátlanul megtervezett, megfelelően karbantartott öltöny örök darab. A férfiak gyakran bízzák ruháikat tisztítószalonokra, pedig kis odafigyeléssel és otthoni ápolással meghosszabbítható a darabok élettartama (a szalonokban alkalmazott vegyszeres tisztítás már rövid idő után is látványosan roncsolja az anyagot, a ruha pedig elveszti formáját).

Az alább felsorolt lépések betartásával megelőzheted ruháid idő előtti elhasználódását és a lehető legtovább őrizheted meg hibátlan állapotukban azokat!

1. Öltönyeid váltogasd sűrűn, ha lehet, ne viselj egy darabot kettőnél többször egy héten! A legjobb, ha két használat közt eltelik pár nap: ez lehetővé teszi, hogy az öltönyöd újra felvegye formáját és kisimuljanak az összeráncolódott részek is.

2. Minden öltönyhöz lehetőség szerint legyen több, ahhoz illő nadrágod: mivel a nadrágok élettartama rövidebb, gyorsabban használódnak, így a legjobb, ha azokat is rotációban hordod!

3. Viselés után ruhatisztító ecsettel takarítsd le öltönyöd - ezzel megszabadítod a felesleges portól és szennyeződésektől, megelőzve, hogy azok a szálak közé ivódjanak.

4. Gondosan akasztd fel, különösen a vállrészekre figyelj oda. Ahhoz, hogy a legtovább megőrizze alakját, használj széles vállfát. A nadrágot élére hajtva akasztd fel, hogy ne gyűrődjön!

5. Használatot követően szellőztesd át öltönyöd! Akasztd fel egy vállfára, majd hagyd legalább egy napra tágas, szellős térben!

6. Az esetleges foltokat minél hamarabb kezeld, ezzel megelőzheted, hogy a szennyeződés a szálak közé ivódjon!

7. Ha fontos eseményre készülsz, hozd be üzleteink egyikébe és mi felfrissítjük öltönyöd a tökéletes megjelenés érdekében!

8. Kerüld a vegyszeres, száraz tisztítást! A magas hőfokon alkalmazott vegyszeres tisztítástól roncsolódik a szövet, évente legfeljebb kétszer tisztíttasd, előtte pedig győződj meg arról, hogy öltönyöd hozzáértő kezekre bíztad!

9. Ne gőzöld, illetve ne hagyd párás helyen, például fürdőszobában! Lehet, hogy a ráncok eltűnnek róla, de egyúttal a formáját is elveszítheti. A gyapjú speciális tulajdonsága, hogy éveken át megőrzi a belőle szabott formát, a gőz ellenben roncsolja az anyag rostjait, melyek emiatt meglazulnak és elengednek. Ha szeretnéd kisimítani a ráncokat öltönyödön, használd a CREASE RELEASE spray-t.

10. Mivel tested folyamatosan változik, ezért az öltönyöd is igazítani kell hozzád! Ha kicsinek érzed vagy szorít, hozd be üzletünkbe, és méretre igazítjuk neked!

11. Ha utazol, mindenképpen használj ruhazsákot, ezzel megelőzheted, hogy a szövetek szennyeződjenek vagy porosodjanak!

Ingek
 
Az ingek esetében teljesen elegendő az otthoni, rutinos karbantartás (gépi mosás, vasalás). Számos fontos lépés létezik, amelyek ugyan időigényesebbek, viszont használatukkal jóval tovább fenntartható a darabok eredeti, újszerű állapota. A mosás és vasalás alapszabályainak betartásával elkerülhető a ruháid idő előtti elhasználódása.
A gallérok és a mandzsetták előkezelést igényelnek, ehhez a legjobb, ha Oxiclean folteltávolítót használsz! Gépi mosáshoz válaszd a kímélő programot, ezt követően pedig a legjobb, ha az ing vállfán szárad. A mosógépek szárító programja kifejezetten roncsolja az anyagot, így, ha módod van rá, inkább kerüld használatát!
Vasaláshoz használj gőzölős vasalót, szükség esetén vízzel töltött kézi permetezőt. Kerüld a vegyi anyagokat tartalmazó folyadékokat, mert azok keményíthetik az anyagot. Ha az inged bármely részét merevebbé szeretnéd tenni, használd a ‘The Laundress Stiffen Up’ terméket.
Ha az otthoni tisztítás rutinja nem áll hozzád közel, inkább a tisztítószalonok szolgáltatásait részesíted előnyben, érdemes figyelembe venned, hogy a vegytisztítás során az anyagok jobban roncsolódnak, így azok gyakori alkalmazása megrövidíti a termék élettartamát. Ha teheted, ritkábban vedd igénybe, válaszd inkább a tisztítás otthon elvégezhető formáját!

Zakók
 
A zakókat hasonlóképpen tárold és tisztítsd, mint öltönyeid, erről részletes leírást fentebb találsz!

Cipők
 
A tiszta, ápolt lábbeli megkerülhetetlen eleme a tökéletes megjelenésnek. Íme néhány ötlet, hogyan ápold cipőid!
Első lépésben szükséged lesz egy professzionális cipőtisztító készletre! Mi a Saphir Medaille d’Or készletét ajánljuk, mert tartalmaz minden olyan eszközt, amire szükséged lehet:

Saphir Renovateur - Ez a termék a bőr lábbelik előkészítéséhez szükséges.

Saphir Cream Polish - Ennek a természetes alapanyagokból készült krémnek az alapja méhviasz, ami rendkívül sokoldalúan alkalmazható: újra színez, fényez, valamint vízszigetelő hatása is van.

Saphir Pate De Luxe Wax Polish - Ez a wax hét különböző viaszból, valamint organikus terpentinből készült, használata felfrissíti a színeket, valamint hosszan tartó fényt biztosít cipődnek.

Polishing Brush - A lószőrből készült ecsettel a száradást követően megtisztíthatod cipőd a maradék viasztól és kezelő olajoktól.

Soft cotton cloth - A cipőpucoló krém felviteléhez szükséges pamut rongy. Használhatsz helyette egy 15 cm széles darabokra vágott régi inget is.

Cotton Chamois - A cipő tükörfényezéséhez használt kendő.

Szabadíts fel egy kis helyet lakásodban a tisztítás megkezdése előtt, ahol kényelmesen elférsz! A területet borítsd be újságpapírral, a szennyeződés elkerülése érdekében! A tisztítás során mindenképpen viselj kesztyűt, illetve kötényt!

1. A folyamatot kezdd a cipő portalanításával, ehhez használj ecsetet vagy rongyot!

2. Tégy egy kisebb pamut rongyra körülbelül egy borsónyi Saphir Renovateur-t, majd finoman, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át vele cipőd felületét! A viaszos bőrből készült lábbelik általában könnyebben repedeznek és sérülékenyebbek is, ezért előfordulhat, hogy azokat többször, alaposabban kell kezelned!

3. Hagyd száradni az agyagot legalább 4-5 percig! A kezelésnek akkor van vége, ha a cipőd felülete opálossá vált. Ezt követően a fennmaradó felesleges kezelő anyagokat a polírozó ecsettel távolítsd el!

4. Az eddig használt pamut rongy másik felével vidd fel a polírozó krémet a kezelni kívánt felületre, szintén körkörös, finom mozdulatokkal! Győződj meg róla, hogy a színező krém fedésben van a cipőd színével, ha nem vagy biztos benne, először kisebb felületen próbáld ki (ha sötétebb színező krémmel kezeled a cipőd, mint annak eredeti színe, a krém véglegesen elszínezheti a bőrfelületet, ezért érdemes inkább a világosabb krémet választanod)!

5. 4-5 percig hagyd az anyagot száradni, majd a felesleges krémet polírozó ecsettel távolítsd el!

Ha cipődnek matt fényt szeretnél, ismételd meg a polírozó krém alkalmazását többször (maximum ötször)! A száradást követően, minden alkalommal töröld le cipőd felületéről a maradék krémet!

A cipőd fényezéséhez és vízhatlanításhoz egyaránt a Saphir Pate de Luxe viaszfényt használd! Az anyagot pamut ronggyal vidd fel a cipő felületére, majd finom, körkörös mozdulatokkal, egyenletesen dolgozd el! Ezt követően hagyd száradni 4-5 percig, majd tisztító ecsettel távolítsd el a fennmaradt viaszfényt! Ezt a folyamatot egy alkalommal legfeljebb háromszor ismételd!

Ha tükörfényt szeretnél elérni, akkor a cipő lábujj-és sarok részén használj extra fényviaszt! Adj az anyaghoz egy pár csepp vizet, majd körkörös mozdulatokkal oszlasd el az említett részeken! Hagyd megszáradni, ezután a pamut chamois kendővel gyors, oldalazó mozdulatokkal dolgozd át! A súrlódásból eredő hőtől a cipőd tükörfényes lesz. Ezt a lépést is megismételheted, de mindig csak kis mennyiségű viaszt alkalmazz!

FOLTELTÁVOLÍTÁS:
 
Ha foltokról van szó, érdemes csak a bevált technikákat alkalmazni (ne kísérletezz olyan módszerekkel, amelyeknek eredményében nem vagy teljesen biztos). Tapasztalataink alapján a legjobb folteltávolító The Laundress Stain Solution terméke - ha számodra az nem elérhető, íme néhány tanács, hogyan szabadulhatsz meg a nem kívánt foltoktól házilag (kérjük, vedd figyelembe, hogy a leírt eljárások legtöbbje csak gépi mosást megelőző előkezelés, így leggyakrabban ingeken alkalmazhatóak. Öltönyökhöz, öltöny nadrágokhoz, illetve azokhoz a darabokhoz, amelyeket nem lehet gépben mosni, kizárólag rongyot vagy szivacsot használj, ezekkel itasd fel a nedves foltokat, mielőtt vegyszeres, száraz tisztítóba adnád)!

Ketchup: A ketchupot távolítsd el (kanállal vagy kártyával) a ruháról úgy, hogy azon csak a hagyott folt maradjon. Ezt követően mosogatószeres hideg vízben áztasd! Ha nem enyhül a folt, fehér ecettel itasd át, majd vízzel öblítsd át!

Tinta: Mosás előtt fújd be hajlakkal vagy itasd át alkohollal a foltot. Ezt követően használj folttisztítót, majd csak ezután mosd gépben!

Vér: Tartsd a szövetet hideg víz alá, miközben óvatosan két kézzel össze dörzsölöd. Ne használj forró vizet, mert az maradandó foltot hagy maga után.

Olajok: A szöveten maradt olajat tiszta konyharuhával vagy szalvétával itasd fel! Ezt követően, keverj össze egy kávéskanál szódabikarbónát ugyanannyi kukoricakeményítővel, majd az egyveleget dolgozd a foltba, ezután mosószerrel mosd ki. Ha a szennyeződés nem tűnt el, szivaccsal, néhány csepp mosogatószerrel dörzsöld át és mosd újra!

Verejték: A területet samponnal mosd át, a legjobb, ha olyan sampont használsz a művelethez, ami nem tartalmaz extra kondicionálót (normál hajra ajánlott sampon)! Ezután a ruhadarabot mosógépben mosd ki!

Vörös bor: Szénsavas üdítő (lehetőleg színtelen) és só egyvelegével a vörös bor foltot könnyedén feloldhatod!

Kávé / Tea: A foltot öblítsd le fehér ecettel vagy folttisztító szerrel!

Fű: A területet egy órán át áztasd fehér ecettel, ezt követően mosd át a foltot!

Csokoládé: Távolítsd el az anyagon maradt csokoládét késsel vagy kanállal! A folttól legegyszerűbben egy evőkanál Wisk folttisztító por és két csésze víz egyvelegével szabadulhatsz meg. Hagyd állni az egyvelegben 20 percig, majd alaposan öblítsd le. Ha számodra a termék nem elérhető, válassz közepes erősségű folttisztító port, amelyből készíts emulziót, a fent említett arányok megtartásával!

Rúzs: A rúzst tompa, életlen késsel vagy kártyával óvatosan kapard le! Ezután nedves törlőkendővel dörzsöld át a foltot, majd forró vízzel öblítsd át, hogy a maradék olajat is feloldhasd!

Rágógumi: A rágógumit textilbe vagy zacskóba csomagolt jéggel fagyaszd le, ezt követően egyszerűen ki tudod majd húzni azt!
Garancia és visszaküldés
ONLINE vásárlás esetén:

Természetesen jótállás vonatkozik minden online vásárolt termékre, beleértve a kész-és egyedi darabokat is. Tíz napon belül történő visszaküldés esetén biztosítjuk a teljes összeg visszatérítését az új, nem használt állapotban visszaküldött termékekre. Kérünk, hogy a terméket címkével és eredeti csomagolásával, valamint az átvételi elismervénnyel és a vásárlást igazoló nyugtával együtt, sértetlen állapotban küldd vissza! A termék beérkezését követően, a teljes ár visszafizetését azonnal rendezzük, az összeg pedig a banki átfutási időtől függően 3-10 napon belül válik számodra újra elérhetővé. Kérünk, hogy a visszaküldési szándékod e-mailben, az info@stanahuja.com címen előre jelezd felénk!

Üzletben vásárolt termékek visszaküldése:
 
Egyedi, megrendelésre készült termékek: A személyre szabott darabok egyedi paraméterei miatt nem áll módunkban visszafizetni a termék árát. Ha mégsem vagy elégedett a vásárolt termékkel, addig dolgozunk rajta, amíg olyan darabot nem kapsz kézhez, amilyet elképzeltél.
Késztermékek: a nem használt, sértetlen állapotú termékek teljes árát visszatérítjük, amennyiben azokat eredeti állapotában, címkével és csomagolással együtt tíz napon belül visszaküldöd hozzánk.

Csere:
Az online és üzletben vásárolt darabok esetében is egyaránt lehetőséged van cserére. Szándékodat kérjük, előre jelezd e-mailben a info@stanahuja.com címen, leveledben pedig írd meg azt is, hogy pontosan mire szeretnéd cserélni a megvásárolt terméket. A hazai rendelések visszaküldése díjmentes, a nemzetközi rendelések visszaküldési költségét nem áll módunkban fedezni.
Adatvédelmi irányelvek
STAN AHUJA - Adatvédelemi nyilatkozat

 
Az alábbi dokumentum ismerteti a www.stanahuja.com adatkezelési irányelveit, amelyek érvényesek a cég minden adatkezeléssel kapcsolatos tevékenységére (részletesen felsorolva lásd: 3. pont).
Az adatkezelési politika teljes mértékben megfelel az adatkezeléssel kapcsolatos jogszabályoknak, kialakítása során az alábbi jogszabályok rendelkezéseit vettük figyelembe:

2001. évi CVIII. törvény – az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (Eker. tv.)
2008. évi XLVIII. törvény – a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (Grt.)
2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (Info. tv.)
az Európai Parlament és Tanács 2016/679 rendelete (GDPR)

1. Az adatkezelő adatai
Stan Ahuja Couture Kft., 1060 Budapest, Andrássy út 38.
Cégjegyzékszám: 01-09-915723
Cégjegyzéket vezeti: Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság
Adószám: 14698970-2-42
Tel.: +36 1 354 0195
E-mail: info@stanahuja.com
Weblap: stanahuja.com

2. Az adatfeldolgozó adatai
Stan Ahuja Couture Kft., 1060 Budapest, Andrássy út 38

3. A kezelt adatok köre, az adatkezelés célja, jogalapja, időtartama

3.1. A www.stanahuja.com weblapok látogatói
A kezelt adatok: a látogató személyes adatainak azonosítására alkalmatlan módon a dátum és időpont, a megnyitott oldalak, IP cím, a látogató számítógép beállításaival kapcsolatos adatok (mint pl. böngésző, operációs rendszer, képernyőfelbontás), a forrás oldal, ahonnan átkattintott a weblapra.
Az adatkezelés célja: Az adatkezelő által naplózott adatok kezelése, valamint a cookie által gyűjtött felhasználói szokásokról gyűjtött információkból nyert adatok kezelése kizárólag statisztikai célt szolgál.
Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása a cookie-k elfogadásával (GDPR) 6. cikk (1) a.) pontja, (2011. évi CXII. Tv. 5. § (1) a)).
Az adatkezelés időtartama: A naplózott adatokat a rendszer – az utolsó látogatás dátumának kivételével, amelyet automatikusan felülír – a naplózás időpontjától számított 30 napig tárolja.

Cookie-k
A Szolgáltató, illetve a megjelölt külső szolgáltatók a testre szabott kiszolgálás érdekében az Érintett számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyeznek el és olvasnak vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni az Érintett aktuális látogatásai során elmentett adatait a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A Szolgáltató a következő cookie-t használja:

 Átmeneti (session) cookie: a session cookie-k az Érintett látogatása után automatikusan törlődnek. Ezek a cookie-k arra szolgálnak, hogy a Szolgáltató Honlapja hatékonyabban és biztonságosabban tudjon működni, tehát elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Honlap egyes funkciói vagy egyes alkalmazások megfelelően tudjanak működni.

 Állandó (persistent) cookie: állandó cookie-t is használ a Szolgáltató a jobb felhasználói élmény érdekében (pl. optimalizált navigáció nyújtása). Ezek a cookie-k hosszabb ideig kerülnek tárolásra a böngésző cookie file-jában. Ennek időtartama attól függ, hogy az Érintett az internetes böngészőjében milyen beállítást alkalmaz.
A legtöbb böngésző menüsorában található „Segítség” funkció, tájékoztatást nyújt arra vonatkozóan, hogy az Érintett saját böngészőjében

 hogyan tudja letiltani a cookie-kat,

 hogyan fogadhat el új cookie-kat,

 hogyan adhat utasítást böngészőjének arra, hogy új cookie-t állítson be, vagy

 hogyan kapcsoljon ki egyéb cookie-kat.

Google Analytics által elhelyezett cookie-k (sütik)
A Google Analytics a Google Inc. („Google”) elemző-szolgáltatása. A Google Analytics a felhasználók számítógépén tárolt cookie-k (sütik) segítségével elemzi a Honlapon létrejött felhasználói interakciókat. A webanalitikai célú adatkezelés jogalapja a Honlap használójának önkéntes hozzájárulása. Az analitikai célú cookie-k (sütik) anonimizált és aggregált adatok, amelyek alapján a számítógép beazonosítása nehézkes, azonban az nem zárható ki.

A Google Analytics cookie-k (sütik) által gyűjtött analitikai információk a Google szervereire kerülnek átvitelre és tárolásra. Ezeket az információkat a Google a Honlap üzemeltetőjének megbízásából dolgozza fel, hogy kiértékelje a felhasználók holnaplátogatási szokásait, riportokat állítson össze a Honlap használatának gyakoriságáról, és további, a használattal összefüggő szolgáltatásokat teljesítsen a Honlap üzemeltető felé. A Google Analytics alkalmazás keretében – a böngészőn keresztül továbbított IP-címet a Google nem kapcsolja össze más adatokkal.

A Google Analytics a következő analitikai célú cookie-kat (sütiket) használja:
 
web tracking (nyomkövető) __utma a látogatók és session-ök megkülönböztetésére szolgál, melyet a webes nyomkövető szolgáltatás, a Google Analytics menti (3. fél) 2 év
web tracking (nyomkövető) __utmt a lehívási ráta szabályozására szolgák, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél) 10 perc
web tracking (nyomkövető) __utmv egyéni változó adatok felhasználó szintű tárolására szolgál, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél) 2 év
web tracking (nyomkövető) __utmb új session-ök és látogatók azonosítására szolgál, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél) 30 perc
web tracking (nyomkövető) __utmc jelenleg nem használt, az urchin.js-szel való együttműködésre szolgál, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél) böngésző session vége
web tracking (nyomkövető) __utmz a forgalmi forrás vagy a kampány tárolására szolgál, amely beazonosítja a látogatás forrását, melyet a Google Analytics webes nyomkövető szolgáltatás ment le (3. fél) 6 hónap
web tracking (nyomkövető) ga-disable-<ID> az opt-out funkció használatakor mentődik, mely hatályon kívül helyezi a nyomkövetést, melyet a Google Analytics végez 2100-ig
A Google által használt cookie-król (sütikről) további információ megtekinthető a következő linken: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
A Google adatvédelmi nyilatkozata megtekinthető az alábbi linken: http://www.google.com/intl/hu/policies/privacy/.

3.2. Hírlevél

A www.stanahuja.com weblapokon, illetve az Adatkezelő üzleti partnereinek honlapjain történő hírlevél feliratkozás esetén az alábbi adatokat rögzítjük: név, e-mail cím, feliratkozás dátuma, feliratkozás IP címe, feliratkozás megerősítésének időpontja, megerősítés IP címe, hírlevél megnyitások, hírlevelekben található linkekre történő kattintás.

Az adatkezelés célja: Hírlevél küldés.

Az adatkezelés jogalapja: Az érintett hozzájárulása (hírlevél feliratkozás), (GDPR) 6. cikk (1) a.) pontja, (2011. évi CXII. Tv. 5. § (1) a)) valamint a Grt. 6. §-a.

Az adatkezelés időtartama: A felhasználó kérelmére történő törlésig.

Az adatkezelő tájékoztatja a felhasználót, hogy a fenti személyes adatok szolgáltatásának elmaradása ahhoz vezet, hogy a regisztráció sikertelen lesz, így a felhasználó nem fog hírlevelet kapni.
Az adatok törlésére a felhasználó kérelme alapján kerül sor akként, hogy a felhasználó törlési igényét az info@stanahuja.com e-mail címre elektronikus úton jelenti be. A társaság az adatok törléséről a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül köteles gondoskodni. A felhasználó jogosult arra, hogy a hozzájárulását bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

4. Adatbiztonság

Az adatkezelő minden szükséges lépést megtesz, hogy biztosítsa a felhasználók által megadott személyes adatok biztonságát mind a hálózati kommunikáció során, mind az adatok tárolása, őrzése során.
Az adatkezelő a megadott személyes adatokat az Európai Unio területén, Németországban, a Claranet GmbH szerverszolgáltató szerverfarmján (HanauerLandstrasse 196, 60314 Frankfurt am Main, Németország) 24 órás őrzéssel védett, szerveren tárolja. A kezelt adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére nem kerülnek továbbításra
Az adatvédelmi nyilatkozat egyoldalú módosításának lehetősége
Az adatkezelő fenntartja a jogot, hogy jelen adatvédelmi nyilatkozatot a felhasználók előzetes értesítése mellett egyoldalúan módosítsa. A módosítás hatályba lépését követően a felhasználó ráutaló magatartással elfogadja a hatályos módosított adatvédelmi nyilatkozatot. A módosítás nem érintheti a jogszabályokban előírt adatvédelmi kötelezettségeket.

5. A felhasználó jogai és érvényesítésük

Az érintett kérelmezheti az adatkezelőnél a.) tájékoztatását személyes adatai kezeléséről, b) személyes adatainak helyesbítését, kezelésének korlátozását, valamint c) személyes adatainak - a kötelező adatkezelés kivételével - törlését vagy zárolását.
Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad arról, hogy a személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha igen, az érintett általa kezelt adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, az érintett személyes adatok kategóriáiról, a tárolás tervezett, időtartamáról az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, az adatvédelmi incidens körülményeiről, hatásairól és az elhárítására megtett intézkedésekről, továbbá - az érintett személyes adatainak továbbítása esetén - az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről. Az adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja, amely szolgáltatásért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló észszerű mértékű díjat számíthat fel. A másolat igényléséhez való jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságait.

Az adatkezelő az adatvédelmi incidenssel kapcsolatos intézkedések ellenőrzése, valamint az érintett tájékoztatása céljából nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az érintett személyes adatok körét, az adatvédelmi incidenssel érintettek körét és számát, az adatvédelmi incidens időpontját, körülményeit, hatásait és az elhárítására megtett intézkedéseket, valamint az adatkezelést előíró jogszabályban meghatározott egyéb adatokat.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó adatkezelő a fenti bekezdésben meghatározott kötelezettségét az elektronikus hírközlésről szóló törvényben meghatározott, a személyes adatok megsértésének eseteit tartalmazó nyilvántartás vezetésével is teljesítheti
Az adatkezelő köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül írásban, közérthető formában megadni a tájékoztatást. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról az adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja a felhasználót. A tájékoztatás ingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos adatkörre vonatkozóan tájékoztatási kérelmet az adatkezelőhöz még nem nyújtott be. Egyéb esetekben költségtérítés állapítható meg. A költségtérítés mértékét a felek között létrejött szerződés is rögzítheti. A már megfizetett költségtérítést vissza kell téríteni, ha az adatokat jogellenesen kezelték, vagy a tájékoztatás kérése helyesbítéshez vezetett. Az érintett tájékoztatását az adatkezelő csak a Tv. 9. § (1) bekezdésében, valamint a 19. §-ban meghatározott esetekben tagadhatja meg.
A tájékoztatás megtagadása esetén az adatkezelő írásban közli az érintettel, hogy a felvilágosítás megtagadására e törvény mely rendelkezése alapján került sor. Abban az esetben, ha az adatkezelő nem tesz intézkedést az érinett kérelme nyomán, erről legfeljebb egy hónapon belül tájékoztatja a felhasználót megjelölve az intézkedés elmaradásának okáról A felvilágosítás megtagadása, illetve az intézkedés elmaradása esetén az adatkezelő tájékoztatja az érintettet a bírósági jogorvoslat, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) fordulás lehetőségéről.
Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat. Figyelembe véve az adatkezelés célját, az érintett jogosult arra, hogy kérje a hiányos személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését.
Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat, az adatkezelő pedig köteles arra, hogy az érintettre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll: a) a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték; b) az érintett visszavonja a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének a) pontja vagy a 9. cikk (2) bekezdésének a) pontja értelmében az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja; c) az érintett a GDPR 21. cikk (1) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelése ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre, vagy az érintett a 21. cikk (2) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen; d) a személyes adatokat jogellenesen kezelték; e) a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell; f) a személyes adatok gyűjtésére a GDPR 8. cikk (1) bekezdésében említett, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor. Ha az adatkezelő nyilvánosságra hozta a személyes adatot, és az fenti bekezdés értelmében azt törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az ésszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő adatkezelőket, hogy az érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését. A fentieket nem lehet alkalmazni, amennyiben az adatkezelés szükséges: a) a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; b) a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából; c) a GDPR 9. cikk (2) bekezdése h) és i) pontjának, valamint a 9. cikk (3) bekezdésének megfelelően a népegészségügy területét érintő közérdek alapján; d) a 89. cikk (1) bekezdésével összhangban a közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, amennyiben az törléshez való jog valószínűsíthetően lehetetlenné tenné vagy komolyan veszélyeztetné ezt az adatkezelést; vagy e) jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül: a) az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát; b) az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását; c) az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy d) az érintett a GDPR 21. cikk (1) bekezdése szerint tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben. Ha az adatkezelés a fentiek szerint korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni. Az adatkezelő az érintettet, akinek a kérésére a fentiek alapján korlátozták az adatkezelést, az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.
A helyesbítésről, a korlátozásról és a törlésről az érintettet, továbbá mindazokat a címzetteket értesíteni kell, akikkel az adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. Az érintettet kérésére az adatkezelő tájékoztatja e címzettekről. Jelen adatkezeléssel összefüggésben az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az adatkezelő, mivel az adatkezelés hozzájáruláson alapul; és az adatkezelés automatizált módon történik. Az adatok hordozhatóságához való jog gyakorlása során az érintett jogosult arra, hogy – ha ez technikailag megvalósítható – kérje a személyes adatok adatkezelők közötti közvetlen továbbítását. Ez a jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságait.
Jelen adatkezeléssel összefüggésben az érintett nem jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen – ideértve a profilalkotást is – alapuló döntés hatálya, amely rá nézve joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené tekintettel arra, hogy az adatkezelés az érintett kifejezett hozzájárulásán alapul. Ugyanakkor az adatkezelő köteles megfelelő intézkedéseket tenni az érintett jogainak, szabadságainak és jogos érdekeinek védelme érdekében, ideértve az érintettnek legalább azt a jogát, hogy az adatkezelő részéről emberi beavatkozást kérjen, álláspontját kifejezze, és a döntéssel szemben kifogást nyújtson be.

Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja az érintettet az adatvédelmi incidensről. Az érintett részére adott tájékoztatásban világosan és közérthetően ismertetni kell az adatvédelmi incidens jellegét, és közölni kell legalább a GDPR 33. cikk (3) bekezdésének b), c) és d) pontjában említett információkat és intézkedéseket. Az érintettet nem kell tájékoztatni, ha a következő feltételek bármelyike teljesül:

a) az adatkezelő megfelelő technikai és szervezési védelmi intézkedéseket hajtott végre, és ezeket az intézkedéseket az adatvédelmi incidens által érintett adatok tekintetében alkalmazták, különösen azokat az intézkedéseket – mint például a titkosítás alkalmazása –, amelyek a személyes adatokhoz való hozzáférésre fel nem jogosított személyek számára értelmezhetetlenné teszik az adatokat; b) az adatkezelő az adatvédelmi incidenst követően olyan további intézkedéseket tett, amelyek biztosítják, hogy az érintett jogaira és szabadságaira jelentett magas kockázat a továbbiakban valószínűsíthetően nem valósul meg; c) a tájékoztatás aránytalan erőfeszítést tenne szükségessé. Ilyen esetekben az érintetteket nyilvánosan közzétett információk útján kell tájékoztatni, vagy olyan hasonló intézkedést kell hozni, amely biztosítja az érintettek hasonlóan hatékony tájékoztatását

Ha az adatkezelő az érintett helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelmét nem teljesíti, a kérelem kézhezvételét követő 30 napon belül írásban közli a helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelem elutasításának ténybeli és jogi indokait. A helyesbítés, törlés vagy zárolás iránti kérelem elutasítása esetén az adatkezelő tájékoztatja az érintettet a bírósági jogorvoslat, továbbá a Hatósághoz fordulás lehetőségéről.
Az érintettnek a fenti jogait törvény korlátozhatja az állam külső és belső biztonsága, így a honvédelem, a nemzetbiztonság, a bűncselekmények megelőzése vagy üldözése, a büntetés-végrehajtás biztonsága érdekében, továbbá állami vagy önkormányzati gazdasági vagy pénzügyi érdekből, az Európai Unió jelentős gazdasági vagy pénzügyi érdekéből, valamint a foglalkozások gyakorlásával összefüggő fegyelmi és etikai vétségek, a munkajogi és munkavédelmi kötelezettségszegések megelőzése és feltárása céljából - beleértve minden esetben az ellenőrzést és a felügyeletet is -, továbbá az érintett vagy mások jogainak védelme érdekében.
Az érintett tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen, a) ha a személyes adatok kezelése vagy továbbítása kizárólag az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez vagy az adatkezelő, adatátvevő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítéséhez szükséges, kivéve kötelező adatkezelés esetén; b) ha a személyes adat felhasználása vagy továbbítása közvetlen üzletszerzés, közvélemény-kutatás vagy tudományos kutatás céljára történik; valamint c) törvényben meghatározott egyéb esetben.
Az adatkezelő a tiltakozást a kérelem benyújtásától számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 15 napon belül megvizsgálja, annak megalapozottsága kérdésében döntést hoz, és döntéséről a kérelmezőt írásban tájékoztatja.

Ha az adatkezelő az érintett tiltakozásának megalapozottságát megállapítja, az adatkezelést - beleértve a további adatfelvételt és adattovábbítást is - megszünteti, és az adatokat zárolja, valamint a tiltakozásról, továbbá az annak alapján tett intézkedésekről értesíti mindazokat, akik részére a tiltakozással érintett személyes adatot korábban továbbította, és akik kötelesek intézkedni a tiltakozási jog érvényesítése érdekében.
Ha az érintett az adatkezelőnek a fenti döntésével nem ért egyet, illetve, ha az adatkezelő a fenti határidőt elmulasztja, az érintett - a döntés közlésétől, illetve a határidő utolsó napjától számított 30 napon belül bírósághoz fordulhat.

Ha az adatátvevő jogának érvényesítéséhez szükséges adatokat az érintett tiltakozása miatt nem kapja meg, az értesítés közlésétől számított 15 napon belül, az adatokhoz való hozzájutás érdekében bírósághoz fordulhat az adatkezelő ellen. Az adatkezelő az érintettet is perbe hívhatja.
Ha az adatkezelő az értesítést elmulasztja, az adatátvevő felvilágosítást kérhet az adatátadás meghiúsulásával kapcsolatos körülményekről az adatkezelőtől, amely felvilágosítást az adatkezelő az adatátvevő erre irányuló kérelmének kézbesítését követő 8 napon belül köteles megadni. Felvilágosítás kérése esetén az adatátvevő a felvilágosítás megadásától, de legkésőbb az arra nyitva álló határidőtől számított 15 napon belül fordulhat bírósághoz az adatkezelő ellen. Az adatkezelő az érintettet is perbe hívhatja.
Az adatkezelő az érintett adatát nem törölheti, ha az adatkezelést törvény rendelte el. Az adat azonban nem továbbítható az adatátvevő részére, ha az adatkezelő egyetértett a tiltakozással, vagy a bíróság a tiltakozás jogosságát megállapította.

Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.
Azt, hogy az adatkezelés a jogszabályban foglaltaknak megfelel, az adatkezelő köteles bizonyítani. A részére történő adattovábbítás jogszerűségét az adatátvevő köteles bizonyítani.
A per elbírálása a megyei bíróság, a fővárosban a Fővárosi Törvényszék (a továbbiakban: együtt: megyei bíróság) hatáskörébe tartozik. A per - az érintett választása szerint - az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti megyei bíróság előtt is megindítható.
A perben fél lehet az is, akinek egyébként nincs perbeli jogképessége. A perbe a Hatóság az érintett pernyertessége érdekében beavatkozhat.
Ha a bíróság a kérelemnek helyt ad, az adatkezelőt a tájékoztatás megadására, az adat helyesbítésére, zárolására, törlésére, az automatizált adatfeldolgozással hozott döntés megsemmisítésére, az érintett tiltakozási jogának figyelembevételére, illetve az adatátvevő által kért adat kiadására kötelezi.
Ha a bíróság az adatátvevő kérelmét elutasítja, az adatkezelő köteles az érintett személyes adatát az ítélet közlésétől számított 3 napon belül törölni. Az adatkezelő köteles az adatokat akkor is törölni, ha az adatátvevő határidőn belül nem fordul bírósághoz.
 
Jelen Adatvédelmi Nyilatkozat 2020. június 12. napján lép hatályba.
Szabászati szakkifejezések
Fércelés technika: Varrási technika, amellyel ideiglenesen, az első ruhapróba alkalmára öltik össze a ruha darabjait.
 
Fércelés: a ruhadarab egyes részeinek hosszú, gyönge összeöltése. Általában méretfelvétel és próbaviselés alkalmával használatos eljárás.
 
Bespoke vagy csúcsszabóság, vagy méretes szabóság: Bespoke öltönyöknek azokat a darabokat hívjuk, amelyek bizonyítottan a leggondosabb szakértők kezei által, kézzel készültek, a megrendelő egyedi igényi alapján.
 
Barchetta: A szó olasz eredetű, jelentése kis csónak. A Barchetta egy speciális zseb dizájn, amelyben a zseb hajó orrára emlékeztető szögben görbül. A dizájnt mell zsebein alkalmazzák, ettől vált közkedveltté az elmúlt évek során.
 
Besom zsebek: Bevarrt, gyakorlatilag zsák nélküli zsebek. általában zakókon vagy nadrágokon alkalmazzák.
 
Break: A nadrág és a cipő közé eső rész. Hossza változó, így ennek függvénye, hogy a nadrág mennyit enged láttatni a cipőkből.
 
Kasmír: Az indiai Kasmír tartományából származó, nagyon finom tapintású szálasanyag, amelyet a kasmírkecske pehelyszőréből nyernek.
 
Donegál: Az Ír Donegal tartományról nevezetes tweed, melynek mintájában, harsány színek véletlenszerűen átszőve követik egymást.
 
Dupla Csavar: Egyedi technika, mely során egyszerre két szál gyapjúfonalat fognak össze kötéskor. Ezáltal egy dúsabb, kétszer olyan sűrű szövetet kapunk. Másik nevén 'kétrétegű'.
 
Beszegett zseb: Besom zsebek, szegéllyel.
 
Full Break: Nadrágfazon, amelyben a nadrág szárai a cipők felső részét teljesen eltakarják.
 
Full Canvas / Teljes vászon technika: Magasszínvonalú szabászati technika, mely során egy extra, gyapjúból és lószőrből készült vászon bélést varrnak az öltöny eredeti bélése és a külső szövet közé. Ez a megoldás struktúráltabbá teszi a zakót, illetve az így keletkező extra ‘párnázás’ később finoman
felveszi viselője mellkasának formáját, így tökéletesítve a viseletet.
 
Full Windsor csomó vagy kötés: Nyakkendő kötési technika, mely során a csomó szimmetrikusan a gallér két része közé kerül, így az ing legfelső gombja takarásba kerül.
 
Fused / Kondenzáló technika: Ragasztást alkalmazó technika, mely során papír vagy műanyag kötésekkel tartják össze a bélést és az anyag külső részét. Ez egy merevebb szabást eredményez, ami kevésbé veszi fel a viselő alakját. Ez a legelterjedtebb módszer manapság a közepes vagy annál alacsonyabb minőségű öltönyöknél.
 
Gorge: A gallér és az ing kapcsolódása.
 
Glenpaid kocka: A windowpane és a Prince-Of-Wales kockaminta ötvözete.
 
Goodyear technika: Cipőkészítési technológia, melynek során a bélés, a felső rész és a ráma összevarrásra kerül. Ezt követően a a merev rámaanyagot erősítik hozzá a talphoz, melynek következtében a bélés varrás- és szegecselésmentes lesz. Ez a módszer lehetőséget ad a cipő újratalpalásához, és nagyfokú vízállóságot eredményez.
 
Grenadine minta: Sorminta, leggyakrabban nyakkendőkön jelenik meg.
 
Half Canvas / Fél vászon technika: A full canvas/teljes vászon technika kistestvére. Ennél a technikánál az extra bélés a mellkas tetejétől a bordákig tart.
 
Windsor kötés vagy csomó: Más néven fél Windsor kötés, az eredeti Windsor kötés kisebb változata - általában ezt a technikát szokták alkalmi viselethez ajánlani.
 
Kézi fércelés: Szabászati technika, mely során a bélést és az anyagot átmeneti, gyönge öltésekkel varrják össze kézzel. Ezeket az öltöny tényleges varrásakor eltávolítják. A folyamat során vászon és más anyagokat is használhatnak. Egyszerűbb megoldás a klasszikus fércelésnél, ami egy tradicionálisabb, időigényesebb metódus.
 
Hering szálka vagy átlós öltés: Párhuzamos vonalakból álló, ellentétes irányban ferdén futó, V alakú mintázat.
 
Tyúkláb minta: Általában nagykabátokon, felsőkabátokon megjelenő apró, absztrakt, négyágú alakzatokból álló sormintázat.
 
Hopsack: Durva felületű, lazán szőtt anyag. Inkább nyári, bélés-mentes öltönyöket készítenek belőle.
 
Bélés: A zakók, kabátok belső része. A bélés általában egy árnyalattal világosabb színű, mint a ruhadarab külsejét borító anyag színe, gyakran fakó, halvány színű mintázattal gazdagítják. A legjobb minőségű bélések kupróból készülnek, használatáról a Bemberg világmárka híresült el.
 
Mohair: Angóra kecskétől származó szálas anyag rost, tapintása selyemre emlékeztető. Fényessége miatt gyakran kombinálják más anyagokkal, például gyapjúval és selyemmel.
 
Nyitott hajtóka: A gallér 90 fokos szöget zár be a hajtókával, így az lépcsős hatást eredményez.
 
Egy gombsor: Hagyományosan a szmokingokon alkalmazott gombolás. Modern, laza sziluettje miatt nagy népszerűségnek örvend a kevésbé formális öltözékek készítésében is.
 
Hegyes hajtóka: A hajtókák hegyes csücsökben végződnek, ívük hangsúlyossá teszik a váll és a mellkas részeit.
 
Pick Stitching / Felszíni varrás: Látható öltések a zakó hajtókáján és szélein. Ez a technika a régimódi, kézműves szabászatot idézi.
 
Díszzsebkendő: Kisméretű, általában selyem vagy pamut anyag, mely a zakó mellkasi zsebét díszíti. Lehet egyszerűbb mintázatú vagy dekoratív, színes darab is öltönytől és alkalomtól függően. Viselete egyedibbé, modernebbé teheti a kinézeted, de nem ajánlatos túlzásba vinni. Ne viselj ugyanolyan színű vagy mintázatú díszzsebkendőt és nyakkendőt.
 
Prince of Wales vagy Eszterházy-kocka: Egyszerű kocka minta, amelyet rendszeres időközönként visszatérő apró fűrészfog minta tör meg.
 
Rise: A nadrág derék és ágyék közé eső része. Hossza akkor tökéletes, ha az ágyék részénél kényelmesen feszes, ezáltal elkerülhető a súrlódásból eredő kopás.
 
Sharkskin: Vékony, puha tapintású anyag, amelyet leggyakrabban öltönyökön használnak.
 
Sálhajtóka: A sálhajtóka a varrás és bevágás nélküli hajtóka fazon. Egyszerű, informális esti viselet.
 
Short Break: Jelenleg divatos fazon, amelyben a nadrág szárai csak a cipő felső negyedét takarják, így annak további részei láthatóak maradnak.
 
Show buttons / Díszgombok: Funkció nélküli, az öltönyt díszítő mandzsettagombok. Lsd. alább ‘Kézelő vagy hajtóka gombok’.
 
Diagonál zseb: A zsebek az öltöny két oldalán nem vízszintes, hanem enyhén döntött, felfelé átlós irányúak.
 
Spalla Camicia: Az eredetileg olasz szó jelentése vállrész, váll. Azokat az öltönyöket nevezik így, amelyekben nincs válltömés.
 
Hasított bőr: A velúr bőrt vagy hasított bőrt a húsoldal, azaz a bőr belső részének felcsiszolásával készítik. Tapintása hasonló a bársonyéhoz. A velúr sokoldalú, könnyen frissen és karbantartható anyag.
 
Három gombsoros zakó: Az elmúlt években kevéssé népszerű, klasszikus gombolás. A felhajtóka úgy van szabva, hogy a három gomb szemből teljesen látható legyen.
 
Three-Rolls-Two/Hamis három technika: A kétgombos és háromgombos öltönykabát hibridje. 3 gombbal rendelkezik, de az öltöny hajtókája a második gomb fölött és a harmadik gomb alatt helyezkedik el, így a felső gomb takarásba kerül viseléskor. Klasszikus választás az öltönykedvelők között is sportosabb viselethez, mely során a harmadik gombra nincsen szükség.
 
Ticket Pocket: Keskeny zseb, amely az öltöny jobb oldalán található.
 
Tweed: A tweed durva szövésű anyag, melynek mintázata kisebb és nagyobb négyszögeket ábrázol. Nagy-Britannia egyik leghíresebb, szimbolikussá vált anyaga.
 
Twill minta: Diagonál vonalakból álló mintázat, melyben a vonalak a viselés által keletkező ráncokkal ellentétes irányban futnak.
 
Két gombsoros zakó: A leggyakrabban alkalmazott gombolás, V vonalának köszönhetően a legtöbb testalkaton mutatós.
 
Sliccelés: A sliccelés az öltöny hatoldalán (vagy két oldalán) található felvágás, amely funkcióját tekintve a könnyebb mozgást segíti.
 
Vicuña: a Vicuña nagyon ritka és finom gyapjú, mely az Andok magas alpesi területein élő, ritka lámából származik. Mivel az állat nagyon ritka számban fordul elő, ezért a Vicuna csak nagyon ritkán hozzáférhető gyapjú. Jelenleg a világ legdrágábban árusított anyaga.
 
Warp: A szövetet alkotó fonalak láncirányú szövése.
 
Weft: A szövetet alkotó fonalak kereszt- és hosszirányú szövése.
 
Ablakkocka minta: Nagy, négyzet vagy téglalap alakú, ablakok paneleire emlékeztető minta.
 
Kézelő vagy hajtóka gombok: A hajtóka gombok valóban kioldhatóak, így az öltöny alatt lehetőség van felhajtani az ing szárait. Ez a gombolás csak a személyre szabott, méretre szabott öltönyök sajátossága.
FAQ
Do you carry out repairs and alterations?
We carry out repairs & alterations on SA garments only. If the garment is brought back for alteration after 30 days post delivery date, an additional charge will be levied for the same.